Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informații de contact

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
e.primarias1.ro
Caută
Language

Primarul Sectorului 1, bilanţ după trei ani de mandat. Clotilde Armand: “Prima noastră realizare a fost să curăţăm primăria de corupţie”

Publicat: 02.01.2024

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat marți bilanțul activității după trei ani de la preluarea mandatului de edil.

"Prima noastră realizare a fost să curățăm primăria de corupție. Am facut mai multe plângeri bine documentate, 9 sunt acum în curs de anchetă la DNA și altele sunt în proces (ex: Romprest, compania de investiții, tabletele, studiile de fezabilitate de la școli, nebulizatoarele de la Caraiman, confecții metalice, DGITL, ADP, lifturi de parcare). Este important ca tunurile evidente cu prejudicii de sute de milioane de lei să nu rămână ca si cum nu s-ar fi întamplat nimic," a declarat  primarul Sectorului 1.

Eu voi continua cu ceea ce am promis și este bine să privim factual atunci când mulți spun că ''nu se face nimic'', afirmă Clotilde Armand.  În Sectorul 1, cetățenii învață ce înseamnă democrație și cum putem colectiv să reconstruim sectorul nostru fară să depindem de o funcționare opacă dictată de interesele particulare ale consiliului local.

Bilanțul primarului Sectorului 1:

◉ Am condus cel mai mare program de investiții în străzi de când există sectorul:
Până acum, străzile din sector nu au fost reabilitate prin investiții, doar prin reparații, pentru că nu erau cadastrate pe numele primăriei. Am fost nevoiți să lansăm proceduri de donații de terenuri pentru a putea intabula străzile din sector pe numele primăriei.
În paralel, am finalizat achiziția publică care ne permite să beneficiem de un contract cadru pe cele 1000 de strazi din sectorul 1, contract cadru care include cadastrarea, studiile de teren, proiectarea, execuția, și mobilierul urban. Am dat deja comandă pentru peste 200 de strazi, care sunt în diverse stadii, multe fiind blocate de consiliul local.
Acestea se regasesc pe site-ul https://strazilesector1.ro/modernizate/.
Suntem atenți în special la siguranța pietonilor motiv pentru care am investit masiv în treceri de pietoni supraelevate, reducătoare de viteză, stâlpi și garduri de protecție pentru copii. Vrem să scădem cu 10% numărul de decese de pietoni în fiecare an.

◉ Am descentralizat investițiile în spitale cu investiții record:
Am procedat la fel cu spitalele, ajungând la cifra record de 140 milioane de lei investiti direct in spitalele din sectorul 1, din bugetul sectorului. În mandatul precedent, invesțiile în spitale nu au depășit 8 milioane de lei anual. Nu am reusit însă sa mobilizam toate unitățile spitalicești, unele echipe refuzând să facă investiții (ex: CFR1 si CFR2).

◉ Am descentralizat investițiile în școli, cu un rezultat absolut remarcabil:
Eliminând direcțiile cele mai corupte din primărie, a dispărut și direcția de învățământ. Această direcție gestiona investițiile în cele peste 100 de clădiri de scoli din administrația sectorului 1.
De fapt, echipa mică cu 2 funcționari de achiziții publice se ocupa de "tunuri" pentru grupurile de interese care capturaseră această direcția, și nici de cum de investițiile în școli.
În cel mai bun caz, era un "bottleneck".
Am decis descentralizarea acestor investiții, ceea ce a avut un efect absolut miraculos: în 3 ani am ajuns primăria care a cheltuit cel mai mult pentru școlile ei, la un nivel de peste jumătate de miliard de lei pe an, un record pentru sectorul 1 (de peste 3 ori sumele din mandatele precedente) dar și la nivel de România.
Există acum echipe de administrare în fiecare gradiniță, scoală, liceu, care au învățat să facă achiziții, să folosească SEAP, să definească ceea ce au nevoie, să supravegheze execuția lucrărilor. Scolile noastre sunt acum echipate, modernizate, la un standard occidental. A durat cațiva ani pentru anumite scoli să înțeleagă cum funcționează această descentralizare, dar acum și-au luat soarta în mâini, au devenit competente și au avut succes, unele ajutate și de comitetele de părinți.
Investițiile făcute de echipele care stau zi de zi în scoală sunt la un nivel de calitate mult peste ce ar putea realiza orice direcție centralizată. Am înmulțit cu 100 capacitatea de a investi în scoli.
În paralel, echipa de la primărie s-a ocupat de școlile noi sau cladiri noi construite de la zero, cum ar fi școala Ion Heliade Rădulescu, scolile din cartierele Greenfield și Henri Coandă, extensia Școlii nr. 179, extensia școlii Herăstrău, cladirea nouă din Liceul Tonitza, extensia Școlii Pia Brătianu, extensia școlii Nicoale Iorga, etc. Liceul George Enescu se ocupă direct de Școala Regală.

◉ Am asigurat program prelungit în creșe, grădinițe, școli, de dimineață până seara:
Obiectivul este să îi ajutăm pe părinți să facă față obligațiilor profesionale, chiar dacă au copii. Exact cum este organizat sistemul francez, le-am garantat părinților că pot să-si lase copiii dimineața la scoală și să îi recupereze seara, fără cost suplimentar (program afterschool, grădinița de vară și școala de vară gratuite), timp care este folosit în beneficiul copiilor, aceștia având acces la activități educative și sportive, plătite de primarie.
Sistemul propus de primărie le-a permis părinților din sectorul 1 să se ducă liniștiți la serviciu cu normă întreagă și în timpul anului și în timpul vacanțelor copiilor. Sunt încă câteva scoli care nu oferă acest serviciu din lipsa de spațiu, problemă în curs de rezolvare prin extensia școlilor din sector.

 Am protejat interesul locuitorilor printr-un urbanism respectuos:
Cu plecarea fostei arhitecte șefă și echipa ei, am putut aduce în primărie arhitecți și urbaniști competenți și cinstiți, care au pus pe primul loc interesul colectiv al locuitorilor din sectorul 1. Aceștia pot dormi liniștiți, pentru ca nu va răsări un bloc cu o autorizație ilegala lângă casa lor.
Nu mai acceptăm parcări tip Klaus. Respectăm legea în ce privesc avizele și reglementările.
Nu acceptăm derogări toxice.
Nu mai acceptăm locuințe colective dacă terenul nu este legat la canalizare.
Dezvoltarea sectorului a continuat într-un ritm alert, numărul de autorizații emise fiind mai mare cu 20% decât în mandatul precedent.
Am inceput proiectarea pentru apă și canalizare pentru zona situată între Bvd Șisești și Centură, și între Bvd Bucuresti-Targoviste și DN1. Este un proces de durată (2-3 ani) pentru că vor fi necesare exproprieri pentru terenurile necesare instalațiilor tehnice (pompe, bazine de retenții, etc.). Proprietățile din zonă se vor aprecia și ne așteptăm să primim multe cereri noi de construcție. Dezvoltăm planuri de urbanism zonale pentru a permite dezvoltare unor cartiere noi (Colosseum, Meteorologiei-Holban, și Sisesti-Straulesti Nord).

 Protejăm și reconstruim patrimoniul nostru arhitectural:
Am finalizat reabilitarea blocurilor din primul program al primăriei, care includea și imobile în arterele vizibile ale sectorului, cum este Bvd Magheru, Calea Victoriei, Calea Dorobanților. Am fost atenți în limitele autorizației de construire să le renovăm fațada în mod armonios cu personalitatea orașului nostru. Ne-am propus să expropriem casele de caracter care nu sunt îngrijite de proprietarul lor printre care Casa Pătrașcu din Piața Romană, Casa Petrescu din fața Pieței Matache, Hotelul Dunărea, Casa Miclescu, Casa lui Mihai Sadoveanu, Casa lui George Coșbuc. Toate aceste proiecte sunt în stare diferite de progres, unele fiind blocate de consiliul local. Reconstruim piețele noastre.
Avem deja gata 2 proiecte prin care conservăm patrimoniul din Piața 1 Mai (Piața de flori), demolăm restul și reconstruim un spațiu public de calitate, și reconstruim cartierul vechi din Piața Matache, cu străduțe în care te pierzi, pietate cu copaci la umbra cărora vor cânta muzicieni și hala Matache reconstruită. Aceste 2 investiții sunt pregătite cu toate studiile necesare dar nu au fost votate în consiliul local încă.

◉ Protejăm domeniul public și oprim ocuparea lui abuzivă:
Cadastrarea domeniului public este o prioritate pentru administrația noastră. Când am ajuns în primărie, domeniul public nu era cadastrat aproape deloc, și am început să-l cadastram cvartal după cvartal, prin metode sistematice moderne.
Spațiile verzi, aleile, străzile, parcările, piețele, parcurile și locurile de joacă, cadastram fiecare bucată de domeniul public, lovind-ne de multe ori de abuzuri din partea unor privați care au intabulat proprietatea publică în numele lor. Nu e nimic, demonstrăm că este domeniul public și demolăm garduri, bariere, ziduri pentru a reîntregi trotuarul, parcul, sau un simplu spațiu verde. Am creat locuri de parcare prin demolarea a sute de garaje care ocupau ilegal domeniul public si nu erau folosite ca garaje.

◉ Am reformat complet Poliția Locală:
- Poliția de mediu
Vânează camioanele care deversează apele murdare vidanjate în rețeaua de apa pluvială, și alte crime de mediu cum ar fi abandonarea de deseuri, sau arderea lor.
- Poliția animalelor
Prinde orice animal abandonat în 2 ore după ce a fost semnalată, îl sterelizează, îl vaccinează, îl duce la adapostul nostru.
- Poliția de circulație
Luptă împotriva accidentelor care duc la decesele pietonilor, pe trecerile de pieton (din cauza lipsei de vizibilitate, mașinile fiind parcate imediat înainte de trecerea de pieton) și pe trotuare (fluxurile amestecate mașina-pietoni sunt periculoase)
- Echipa de la mașini abandonate
Rezolvă 2000 de ridicări de masini abandonate pe an în sector.
- Echipa de la disciplină în construcții
Identifică construcțiile care nu au sau nu respectă autorizația primită, mergând până la demolarea construcțiilor ilegale.
Așa arată o poliție locală reformată de la rădăcina, în serviciul cetățenilor din sector. Vrem să ne laudăm cu o poliție necoruptă care se implică alături de cetățenii sectorului.
- Nu acceptăm restaurante, discoteci, localuri fară autorizație
Orice local, restaurant, discoteca, terasă, trebuie să aibă autorizație, și să o respecte, pentru a evita cazul Colectiv.
În parc, autorizațiile de funcționare sunt limitate, până la ora 23h00. Poliția locală verifică dacă aceste autorizații sunt respectate. În caz contrar, localul primește o amenda până la 20.000 lei și suspendarea autorizației.
Dacă localul funcționează ilegal, poliția locală, pentru prima oară în România, confiscă veniturile realizate în perioada suspendării. Această procedură se realizează prin contribuția poliției economice și ANAF, și a înregistrat succese extraordinare.
Avem deja 20 milioane lei pronunțate pentru confiscare.
Societățile comerciale care fac abuz, falimentează și redeschid sub altă acoperire, până nu mai găsesc administratori.
Nu ne lăsăm și îi învingem pe cei care se cred mai presus de lege, unul după altul.

◉ Am redefinit spatiile verzi cu plantari noi de plante perene si copaci:
Am imbunatatit spațiile verzi amenajând peste 100 de spații verzi noi. După ce sunt realizate nu ne dăm seama că înainte erau spații abandonate de pământ cu garduri ruginite și deșeuri, sau folosite drept parcări improvizate.
Folosim plante perene care necesită o intretinere mai puțin scumpă.
De asemenea, am revalorificat spațiile verzi cu fântânile lor (Perla, Kiseleff, etc.).

 Am redus poluarea în sector:
Am obligat operatorul de salubritate să colecteze selectiv, ajungând la o majoritate din asociațiile de proprietari care colectează selectiv, în 2 fracții. Am reușit o deturnare de la groapa de gunoi de peste 60%.
O treime din ele au desființat ghenele de gunoi interne ale blocurilor (tubulatura), acestea fiind o sursă de infecție.
Am combătut crimele de mediu, împreună cu poliția locală, de la simpla pungă de gunoi la stalp, la poluarea apelor noastre.
Am câștigat procesele cu groapa de gunoi Iridex, groapă închisă.
Am încurajat mașinile electrice, chiar dacă programul nostru de echipare a parcărilor ADP cu 1200 de prize electrice (o priză pentru 4 parcări) a fost blocat de consiliul local.

◉ Am pregătit investițiile pentru a fi primul UAT care produce mai multă energie decât consumă:
Am revoluționat perspectivele despre sistemul de termoficare dezvoltând proiectul "termoficare de la soare", o viziune extraordinară despre cum să produci apă caldă și caldură prin pompe de caldură alimentate electric de panouri fotovoltaice. Acest sistem îndeplinește toate nevoile timp de 8 luni pe an, fiind complementar sistemului de termoficare clasic pentru lunile de iarnă. Proiectul "Termoficare de la soare" furnizează o energie gratuită, nepoluantă și inepuizabilă. Sistemul este robust, și nu necesită autorizație de construire și nici nu necesită să intrăm in apartamentul proprietarilor.
Este deja folosit în Europa de vest sistematic pentru blocurile noi.
Proiectul este blocat de 2 ani de consiliul local, din motive pur politice, exact cum au blocat reabilitarea lifturilor sau reabilitarea termică a blocurilor care nu au beneficiat înca de acest program.
În viitor, dorim să descentralizam aceste investiții, finantând direct asociațiile de proprietar pe bareme de costuri care rezultă din studiile de fezabilitate.
Fiecare asociație va cere finantare și consiliul local va hotărâ dacă respectiva asociație primeste sau nu finanțarea.
Fiecare cetatean trebuie să afle cine îi blochează accesul la apă caldă, la lift, la reabilitare.

◉ Avem o viziune de dezvoltare responsabilă în jurul Promenadei Verzi:
Promenada verde este un proiect de dezvoltare durabilă în curs de studiu (studii de teren topo, geo și hydro, studii de fezabilitate pentru consolidarea malurilor și pentru amenajarea spațiilor, PUZ).
Aceasta traversează tot sectorul din Nord-Vest până în Sud-Est. Este o oază de aer proaspăt, dar și un ax de transport care leagă 2 stații de metrou la fiecare extremitate (Străulești și Aviatorilor). De oriunde,cetățenii din sector, pot ajunge ușor cu bicicleta la promenada verde, și vor putea circula pe bicicletă de-a lungul lacurilor până la o stație de metrou.
Promenada verde este o alternativă de transport sănătoasă și plăcută.
Pentru a recupera accesul public la malurile care au fost cadastrate abuziv de un privat, realizăm cadastrarea sistematică spatiului care ne permite să 'împingem' parcelele private ca să facem loc zonei de protecției în jurul lacurilor. Am reușit să permitem accesul la lac și să amenajam temporar câteva zone pentru toți cei care au nevoie de un loc liniștit și protejat de recreere.

◉ Am pus Piața Amzei pe harta culturală a României:
Am creat un hub cultural în Piața Amzei, cu expoziții de artă și evenimente culturale de mare calitate. Vrem să-i redăm Pieței Amzei strălucirea și reputația ei de centru cultural în inima orașului.
Am reușit să reconstruim Teatrul de vară Bazilescu, avem în curs proiecte de reconstrucție pentru Cinematograful Giulești (un centru cultural în parteneriat cu Fondația pentru Roma – probleme juridice sunt in curs de rezolvare) și Excelsior care va redeveni un cinematograf.

◉ Avem grijă de copiii noștri și de bătrânii noștri:
Toți copii nostri sunt acum în case de tip familial, nu mai avem centrele mari care au creat posibilitatea de abuzuri. Avem o echipă de prevenire a abandonului cu un record de doar 2 abandonuri de copii pe an din 20.000 de nașteri (mai puține decât într-o țară cum e Franța). Luptăm acum pentru respectul și dreptul la viața decentă a persoanelor în vârstă.
Am făcut personal o campanie de informare din usă în usă pentru butonul nostru de panică, o brațară care ne permite să monitorizăm persoanele în vârstă singure acasă și să acționăm la timp, precum și pentru sprijinirea financiară acolo unde persoanele se află într-o situație dificilă.

◉ Am digitalizat serviciile primăriei, de la taxe locale, la parcari:
Instaurăm modelul democrației în consiliul local, fară aranjamente în spatele cortinei, doar cu presiunea publică
Nu avem majoritatea în consiliul local, ne lipsesc 2 voturi.
Un consiliu local ostil nu votează decât dacă este în interesul lui să voteze. Administrația noastră refuză să facă compromisuri de care nu poate vorbi public. Fară "aranjamente" opace, singura modalitate prin care consiliul local poate fi obligat să voteze o hotărâre, este presiunea publică. Asta este definiția democrației. Numai că într-o democrație, presiunea publică există. În cazul Bucureștiului, publicul nu are această tradiție a implicării civice, și are impresia că votul la fiecare 4 ani este tot ce este nevoie pentru o funcționare democratică. Nu este. Trebuie ca societatea civilă să fie organizată în grupuri civice care verifică ce se votează și informează publicul. Fără aceasta, consiliul local nu votează în interesul cetățenilor.

Serviciul Imagine și Cultură
Tel. fix: 021/319.10.13/int.151
E-mail: comunicare@primarias1.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente, Noutati, comunicate

Știri, comunicate de presă și noutăți

29.01.2024

Reconstruim Podul Săbăreni, aflat într-o stare avansată de degradare. “Timp de un deceniu toate autoritățile și-au pasat de la una la alta responsabilitatea acestei investiții esențiale”

Primăria Sectorului 1 va reconstrui Podul Săbăreni, o investiție esențială pentru locuitorii din zona Chitila Triaj- 16 Februarie. În ședința de astăzi, Consiliul Local Sector 1 a aprobat documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Pasaj rutier superior […]

Mai mult
26.01.2024

Am respectat la literă legea la autorizarea lucrărilor de construcții de la Spitalul Grigore Alexandrescu.”Piromanul lui Rafila vrea să dea foc spitalelor de copii”

În legătură cu declarațiile făcute de un secretar de stat din Ministerul Sănătății privind emiterea unei autorizații de construire pentru mai multe construcții la Centrul de Arși Grav din cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu”, Serviciul Imagine și Cultură a fost împuternicit […]

Mai mult
15.01.2024

Am finanțat lucrările de modernizare a Bazinului „Tolea Grințescu”. Elevii care învață în școlile și liceele din Sectorul 1 vor beneficia gratuit de cursuri de înot

Primăria Sectorului 1 a finanțat schimbarea cazanelor de încălzire a apei și a mai multor instalații esențiale de la Bazinul „Tolea Grințescu” (Floreasca). Fostele echipamente erau vechi din 2007, își depășiseră cu mult durata de viață și au cedat fizic […]

Mai mult
08.01.2024

A fost semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea. “Îl vom transforma în Centrul Cultural al Sectorului 1”

Primăria Sectorului 1 continuă derularea programului de reabilitare și punere în valoare a clădirilor emblematice din această zonă administrativă. La sfârșitul anului trecut a fost semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru reabilitarea […]

Mai mult
04.01.2024

Desființăm terasele și restaurantele construite ilegal. “Sunt imobile cu patroni care sunt protejați politic și cu PR plătit la televiziunile de știri”

Primăria Sectorului 1 are toleranță zero față de toate imobilele construite ilegal în această zonă administrativă. Încă din anul 2022 primarul Clotile Armand a dispus ca polițiștii locali de la Disciplina în Construții și Afișaj Stradal să demareze o acțiune […]

Mai mult
Sari la conținut